Weet je snelheid!

Op 24 maart is de campagne ‘een snelheidsweter kent zijn snelheid beter‘ gestart. De campagne richt zich op automobilisten die onbewust te hard rijden, vooral binnen de bebouwde kom. De campagne moet mensen aanspreken die maximaal 10 tot 15 km per uur te hard rijden. Dat lijkt niet zoveel, maar het maakt bij een ongeluk de kans op een slechte afloop stukken groter. Met posters en reclamespotjes wordt deze boodschap aan de mensen duidelijk gemaakt. 

Word een ‘snelheidsweter’
We doen het allemaal wel eens: net iets harder rijden dan toegestaan. Vaak gebeurt dat onbewust. We rijden dan op gevoel. De weg is breed en het is mooi weer. Maar een paar kilometer te hard rijden heeft grote gevolgen voor de verkeersveiligheid. Het is goed om bewuster met onze snelheid om te gaan. Kijk eens wat vaker op de snelheidsmeter om te controleren of het niet te hard gaat. De huidige techniek helpt ons daarbij. In veel nieuwe auto’s is de snelheid te zien in getallen in plaats van de snelheidswijzer. Daardoor is de snelheid heel precies en in een flits af te lezen.
Als we allemaal in de bebouwde kom beter opletten, wordt het vooral veiliger voor de kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals kinderen, ouderen en fietsers. Niet beschermd door airbags en gordels, zijn zij degenen die het grootste gevaar lopen ernstig gewond te raken. 

Uw snelheid bepaalt de lengte van je remweg
Een fitte bestuurder heeft bij normale weersomstandigheden minstens één seconde nodig voordat hij het rempedaal indrukt. Die reactieseconde is cruciaal. Want hoe hoger uw snelheid, des te meer meters u in die tijd aflegt. Zo is de remweg bij 30 km/u al meer dan 13 meter. Als u 50 rijdt is de remweg al bijna 28 meter.