BOB, ook als je op visite bent!

Ook op een feestje bij vrienden of een familiediner moet je afspreken wie de Bob is. Dat wordt nog wel eens vergeten, blijkt uit onderzoek. Daarom is de Bob-campagne deze winter helemaal gericht op privé-feestjes. Boodschap is: spreek vóór je van huis gaat af wie de Bob is. Dat is handig en veilig, omdat iedereen dan weet waar hij of zij aan toe is. Zo komt ook tijdens de feestdagen iedereen weer veilig thuis. Als extra stimulans controleert de politie ook dit jaar rond de feestdagen extra op alcohol in het verkeer.

Bob-afspraken
Uit onderzoek is gebleken dat het bij privé-feestjes minder gebruikelijk is om een Bob-afspraak te maken dan bij horecabezoek. Bij alcoholcontroles neemt het aandeel overtreders dat afkomstig is van ‘familie en vrienden’ de laatste jaren toe, terwijl het aandeel overtreders uit horecagelegenheden daalt. De focus in de campagne en de doelgroep ligt daarom dit jaar op de bezoekers van privé-feestjes: automobilisten en hun passagiers (veelal partners) die op visite gaan bij familie en vrienden en bij dat bezoek alcohol drinken. De campagne laat op positieve wijze zien dat het heel normaal is dat je dan net als bij het uitgaan een Bob-afspraak maakt.

100% Bob 0% op
De feestdagen komen er weer aan. Gezellig samenzijn, lekker eten, glaasje wijn. Maar niet voor de Bob. Een Bob drinkt helemaal geen alcohol. Want wat blijkt? Als je eenmaal begint, wordt het steeds lastiger om ‘nee’ te zeggen. Dat komt niet alleen door de gezellige sfeer op dat moment, maar ook door het ontremmende effect dat alcohol heeft. Uit onderzoek blijkt ook nog eens dat één drankje genoeg is om je trek te geven in het volgende.
Volgens de wet is rijden met 1 of 2 glazen alcohol toegestaan. Maar voor sommige mensen is het toch lastig om zich hieraan te houden. Ook is er nogal wat onduidelijkheid rondom deze afspraak. Om wat voor glazen gaat het? Kleine of grote, en wat voor drank? Eén biertje heeft een ander effect dan één glas sterke drank. En daar komt bij dat iedereen anders reageert op alcohol. Een echte Bob drinkt daarom geen alcohol.

Politie controleert
Ook een Bob kan dus voor hij het weet aan de wettelijke alcoholgrens zitten. Of erger. En daarmee brengt hij zijn vrienden en andere verkeersdeelnemers in gevaar. Daarnaast riskeert hij ook nog eens een forse boete of zelfs verlies van zijn rijbewijs. De politie in de Stadsregio Amsterdam controleert daarom het hele jaar door op alcohol, dus óók tijdens de feestdagen. Want: hoe minder ongelukken door alcohol, hoe beter.